Om Smedbyn


INFO


Smedbyn är ett område i Huskvarna, där små stugorna byggdes åt
Huskvarna Fabriken. På 1700-talet byggdes dessa hus till arbetare. Här finns mycket historia och det känns som att husen vill berätta vad de har varit med om. Det finns fortfarande kvar en lägenhet som de såg ut under 1700-talet. 
Besök gärna den.

Strosa gatan fram och känn dofter av det förgångna, ta en sväng ner till Smedbyparken och titta på hur Huskvarna ån flyter fram. I anslutning till Smedbyn finns slutet på det 116 meter höga vattenfall som forslar ån från huskvarnaberget ner i dalen. Detta vattenfall som en gång i tiden används som vattenkraft för att kunna tillverka vapen på Husqvarnas vapenfabrik. Detta vattenfall som är anledning till att fabriken byggdes precis här.

Idag är husen Q-märkta vilket innebär bevarandeskydd för en bebyggelse med kulturhistoriska värden. De forna lägeneheterna är nu ateljéer för konsthantverkare och konstnärer inom ett flertal områden.

“Historian och kulturen lever i Smedbyn”

Gammaldags jul i Smedbyn


När Gammeldags jul går av stapeln i Smedbyn, så fylls gatan av olika köpstånd. Hantverkarna har alla öppet och visar deras tekniker med mera… Julmusik sprutar ut ur högtalarna. Här finner du en gammeldags jul.
De blir en magisk känsla när mörkret kommer och julbelysningen tänds emellan de röda små stugorna. Såklart tittar jultomten förbi i Smedbyn!

Sommar i Smedbyn


När sommaren kommer till Smedbyn. Så blommar hela byn upp. Hantverkarna slår upp sina dörrar. Efter äventyret hos hantverkarna. Slå dig ner med en kopp kaffe i den härliga trädgården som har växt upp bakom husen. 

 

Vad händer?


I Smedbyn händer mycket aktiviteter under åren. Det anordnas till exempel vårsalonger, konstrundor, teater och musik upplevelser.
Vi som är delaktiga i Smedbyns förenings liv, försöker hålla Smedbyn som ett levande mötesplats för hantverkare. Är du själv hantverkare och är intresserad av att sälja dina alster? Hör gärna av dig. Vi brukar slå upp bord under sommar halvåret på gatan!

Tryck på knappen nedanför och se vad man kan göra i Smedbyn!

 

Vår Hantverksmarknad


Hantverksmarknad brukar infalla under maj månad i Smedbyn. Då fylls gatan med hantverkare och husen är öppna till ateljerna.
I trädgårdarna bakom de små röda stugorna har hantverkarna sina verk eller så brukar de vara “gamla” loppis bord uppsatta.  

Ett besök i stugorna utmed den gamla kullerstensgatan är en upplevelse för alla!

Gammeljul i Smedbyn


Första söndagen i december. Brukar Smedbyn anordna Gammeljul i Smedbyn. Här kan du upplev en riktigt gammaldags julmarknad med hantverk och tomtenissar.

Smedbyn öppnar upp sina små stugor, här kommer du kunna se och shoppa julklappar.
Gammeljul i Smedbyn är en mysig familjetillställning som passar även de små barnen. Marknadsknallar och tomtenissar blandas med lotterier och värmande servering.